Polievka z červenej šošovice- Mercimek Çorbası
20.12.2015 22:32:26
Turecká kuchyňa,
Polievka z červenej šošovice,
Zdravé polievky
Polievka z ružovej šošovice
Suroviny:
• 1 hrnček červenej šošovice
• 1 stredne veľká cibuľa
• 1 PL hladkej múky
• 1 mrkva
• 1 PL silne koncentrovaného paradajkového pretlaku alebo 1 ČL sladkej červenej papriky
• Soľ
• ½-1 ČL čierneho korenia
• ½ ČL mletého kmína – podľa vlastnej chuťovej preferencie
• ½ ČL čerstvej/sušenej mäty – podľa vlastnej chuťovej preferencie
• 1 liter vody
• 2 PL oleja
• 2 PL masla
• 1 ČL štipľavej papriky, najlepšie najemno nasekané čili
Postup prípravy:
do hrnca nalejeme olej a posekanú cibuľku osmažíme jemne dozlatista. Pridáme múku a pokračujeme v smažení na nízkom plameni. Pridáme paradajkový pretlak. Po chvíli pridáme na kocky pokrájanú mrkvu a poriadne prepláchnutú červenú šošovicu. Nakoniec pridáme ešte vodu a poriadne premiešame. Prikryjeme a necháme variť na najnižšom plameni až pokým mrkva i šošovica nie sú mäkké (približne 20 min). Keď je polievka uvarená použijeme ručný mixér a poriadne ju premixujeme. Podľa chuti pridáme soľ, kmín a mätu. Ak sa nám zdá polievka príliš hustá môžeme pridať trochu prevarenej vody .
Na záver:
na malej panvičke si prihrejeme maslo, pridáme najemno nasekané čili a panvičku do pol minutý stiahneme z ohňa.
Polievku naberieme, zľahka polejeme maslom s čili. Polievka sa podáva so ¼ citróna a bielym pečivom.
Komentáre